Behandling af spiseforstyrrelse

SPISEFORSTYRRELSENS MANGE ANSIGTER – BEHANDLING AF BINGE EATING DISORDER (TVANGSOVERSPISNING/BED), ANOREKSI, BULIMI OG ORTOREKSI

Min tilgang til behandling af spiseforstyrrelser er forskellige, da spiseforstyrrelser viser sig med mange forskellige ansigter. Du kan være normalvægtig, overvægtig eller undervægtig. Din vægt fortæller ikke, om det er en spiseforstyrrelse eller om hvor alvorligt, det er.

Jeg har mange års erfaring i at arbejde med behandling af alle former for spiseforstyrrelser.

Jeg hjælper med behandling af anoreksi, behandling af bulimi, behandling af ortoreksi og behandling af tvangsoverspisning. Det er ikke sikkert, du synes, det er hverken den ene eller anden, du kæmper med. Det er helt forståeligt. Der findes næsten lige så mange kombinationer af spiseforstyrrelser, som der er mennesker med spiseforstyrrelser.

DU BØR OVERVEJE HJÆLP TIL BEHANDLING AF SPISEFORSTYRRELSER, HVIS:

  • … DIN DAGLIGDAG I BETYDELIG GRAD ER PRÆGET AF DOMINERENDE TANKER OM MAD, VÆGT, MOTION OG SUNDHED
  • … MAD OG MOTION ER LANGT FRA NOGET, DER ER FORBUNDET MED NYDELSE, MEN MED SKYLD OG SKAM
  • … NEGATIVE TANKER HAR INDFLYDELSE PÅ DIN LIVSKVALITET OG OFTE OGSÅ I HØJ GRAD PÅ DIN LYST TIL AT VÆRE SOCIAL

3-cirkler-spiseforstyrrelse-3

BEHANDLING AF SPISEFORSTYRRELSER – FRA USUND SUNDHED TIL SUND!

Mit mål med dig handler om at få dig til at spise frit, lystbetonet og spontant. Eller kort sagt; naturligt og intuitivt!

Væk fra kontrol, væk fra opslidende og endeløse madregler og tanker om mad, kalorietælling og frygten for overspisning. Det drejer sig – blandt mange emner i mit arbejde med dig – om at få genskabt kontakten til din krop, så du efterhånden trygt bliver i stand til at mærke og respektere både sult og mæthed.

Jeg vil hjælpe dig til at finde ro med at spise den mad, du kan lide med nydelse og god samvittighed, uden om fanatiske sundhedsregler eller frygten for vægten. Måske har du brug for hjælp til at genfinde, hvad du kan li’. Hvis din spisning er præget af overspisning, er det afgørende, at du lærer at spise balanceret i løbet af dagen, så du ikke ender i skiftevis overspisning og underspisning.

Denne balance og kontakten til kroppen er vejen til din sunde vægt, hvad enten du har brug for hjælp til behandling af anoreksi, behandling af ortoreksi, behandling af bulimi eller behandling af tvangsoverspisning (Binge Eating Disorder).

Jeg har altid fingeren på pulsen med, hvad medierne flyder over med af ”sundhedsanbefalinger”. På den måde er jeg hele tiden et skridt foran i min behandling af din spiseforstyrrelse, så vi to sammen kan skabe nogle sunde modtanker til spiseforstyrrelsens uendelige, opslidende og aldrig tilfredse krav.

Læs mere om overspisning/tvangsoverspisning (BED) her

Det siger mine kunder

METTE OM SIN TVANGSOVERSPISNING – OG DEN BEHANDLING, SOM GAV HENDE ET NYT LIV

”Jeg havde jo præstationsangst, fordi jeg havde prøvet at tabe mig så mange gange før. Men Inger mødte mig med en helt anden forståelse, end jeg tidligere havde oplevet. Hun havde respekt for mig som menneske og for psyken bag. Jeg har aldrig følt, at jeg skulle leve op til BMI eller andre kropslige idealer.

Hun fik mig til at forstå, at det ikke handlede om vægt, men om at få det godt og have et naturligt forhold til mad. På et tidspunkt overvejede jeg at få lavet en fedmeoperation. Det fik Inger heldigvis talt mig fra”.

Læs mere

CARL ABILDTRUP, 16 ÅR, ELITEFODBOLDSPILLER. TIDLIGERE SPISEFORSTYRRET.

Man skal spise sundt – jo sundere jo bedre. Men det kan tage overhånd, som det gjorde med mig. Jeg begyndte at træne markant ekstra, spise så sindssygt sundt og en virkelig lille mængde, da jeg troede, at det ville forbedre min performance. Men det gjorde det ikke.

Til sidst havde jeg så sindssygt meget brug for hjælp. Det kunne have gået virkelig galt, hvis det ikke havde været for Inger og min mor.

Hvis jeg ikke havde haft Inger, havde jeg ikke stået, som jeg gør nu.
Hvis Inger ikke havde været med til at skubbe til mig, så mine vaner og tanker ændrede sig, var det gået galt.

Læs mere

KOSTPLAN VED SPISEFORSTYRRELSE

Spiseforstyrrelser hader, men ELSKER kostplaner. (Det er jo trods alt bedre med kontrol end at give slip)
Min grundlæggende strategi er at starte uden en kostplan. Så kan den inddrages på sigt, hvis det viser sig nødvendigt.
I nogle tilfælde har du eller retter dine nærmeste brug for at have en kostplan at støtte sig op af. Især hvis dine nærmeste pårørende i en periode er nødt til at tage ansvaret for din spisning. Vi tager altid en snak om udformningen af kostplanen, som kan blive en stor udfordring for dig, men en hjælp til dine nærmeste pårørende.

Kostplanen kan også være en hjælp til dig, som er bevidst om, at du underspiser eller for dig som har svært ved at erkende, at du underspiser. Med kostplanen får du et trygt fundament at spise efter, og den skal hjælpe dig til at tillade dig selv at spise det, du har brug for. Med kostplanen behøver du ikke at tage stilling til, om det er for lidt eller for meget. Du skal ”bare” bruge din fokus på at spise – i stedet for at forsøge at regne den ud.

Mine kostplaner ser anderledes ud end dem du måske kender fra en evt. indlæggelse. Jeg oplyser dig ikke om kalorier. Hvis kostplanen er til dig, er der heller ikke angivet specifikke gram. Jeg oplyser kun vægtangivelser, hvis kostplanen er til dine nærmeste pårørende.

Jeg sammensætter kostplanen ud fra mad, du kan lide. I sagens natur vil jeg være nødt til at motivere dig til at inkludere fødevarer i kostplanen, som spiseforstyrrelsen ikke umiddelbart accepterer. Du har måske med tiden ligefrem lært dig selv, at du ikke kan lide dem. Disse fødevarer indfører vi skridt for skridt. Mad du ALDRIG har brudt dig om, har jeg til gengæld ingen intention om, at du skal lære at spise.

UNDERSPISNING GIVER OVERSPISNING
HJÆLP MOD OVERSPISNING (BED)

Ikke kun anorektikeren skal lære at spise nok! Overspisninger er episoder af ”kontroltab”, som alle med en spiseforstyrrelse oplever i højere eller mindre grad og ikke mindst som alle frygter. Uanset din vægt er det derfor altafgørende, at du kommer i gang med at spise den mad, din krop basalt set har behov for og derfor gør krav på! Og i lige så høj grad, at du tillader dig selv at spise den mad, du i virkeligheden godt kan lide, men fornægter dig selv. Før får du ikke styr på dine overspisninger. Du vil blive ved med at tabe til sulten, og trangen til det ”forbudte” bliver for stort.

Der er i dag solid evidens for, at der netop ikke skal være fokus på et vægttab ved behandling for tvangsoverspisning (BED). Uanset din vægt og et ønske om et vægttab, er det afgørende, at du arbejder med at spise alt slags mad – også søde sager. Så længe din fokus også er på et vægttab, bliver det rigtig, rigtig svært for dig at tillade dig selv at mærke, hvad din krop har brug for.

Med andre ord, har du brug for at arbejde med, at slutte fred med din mad og din vægt!

Det er en kendt udfordring for mange af mine klienter, som her og nu har meget svært ved at se ud over det brændende ønske, de har om et vægttab. Som en klient udtrykte det, efter jeg havde beskrevet, hvordan jeg ville anbefale ham, at vi arbejdede med hans spisning: ”Når jeg har tabt mig, vil jeg spise på den måde, du beskriver for mig, men nu er jeg altså rigtig motiveret for at tabe mig hurtigt i en kort periode”.

Han kom aldrig videre!

Hvis du er i tvivl, om jeg kan hjælpe dig, er du meget velkommen til at skrive til mig

Spørg Inger

Podcasts & Artikler

Hvad er det der vægtneutral sundhed og intuitiv spisning, som alle går og snakker om? Det kan du blive klogere på i de mange podcasts og artikler, jeg har samlet til dig her.

Lyt til podcasts her

Læs artikler her

Måske har du set mig her:

Blogindlæg

1
HVAD ER PROBLEMET? AT VI ER BLEVET TYKKERE ELLER AT TYNDHED IDYALISERES?
Et gammelt strandfoto med tynde, danskere foran iskiosken fra 1970´erne,…
Læs mere »
1
89-årig rask og stærk kvinde skældte sig selv ud for ikke at være sund nok
Min hidtil ældste klient var en 89-årige flot og stærk…
Læs mere »
ib
Forandring kan ikke altid ses uden på, men i høj grad mærkes inden i
Forandring kan ikke altid ses uden på, men i høj…
Læs mere »

Læs flere indlæg