89-årig rask og stærk kvinde skældte sig selv ud for ikke at være sund nok

Min hidtil ældste klient var en 89-årige flot og stærk dame. Hun var fuldstændig frisk, boede alene i sit hus, dyrkede gymnastik et par gange om ugen og gik med sine hunden tre gange dagligt. Hun kom til mig, fordi hun gennem de sidste 20 år havde haft dårlig samvittighed over mad og sundhed. Nu i en alder af 89 havde hun besluttet sig for at gøre noget ved det.

  • Hun var ikke tilfreds med sin vægt, da hun kunne huske, hun havde vejet mindre.
  • Hun syntes ikke, hun spiste varieret nok.
  • Hun var bekymret for sin sundhed, fordi hun købte færdigretter med E-numre.
  • Hun havde dårlig samvittighed over, at hun spiste for lidt kål og alt det andet sunde, hun læste om i aviser og blade, f.eks. tranebær og ingefær.
  • Hun havde dårlig samvittighed over, at hun ikke drak væske nok. (Jeg spurgte, om hun havde været indlagt med dehydrering i løbet af den varme sommer, vi netop havde haft – Nej, hun havde haft det glimrende).
  • Hun forsøgte at undgå at spise søde sager, men endte oftere og oftere med at spise en større mængde søde sager, hvor tre småkager blev til en halv pose.

Bortset fra at hun over årene havde taget på i vægt, og at hun midt på dagen manglede energi og måtte tage en lur, havde hun det godt. Hun kunne mærke, at hun gennem de sidste mange år var blevet bedre til gymnastik.

Så havde hun forresten også dårlig samvittighed over at hun først gjorde noget ved det nu. At hun i så mange år havde brugt energi og haft dårlig samvittighed over sin sundhed uden at gøre noget ved det, syntes hun var pinligt.

Hun medbragte to gamle notesbøger, hvor hun gennem mange, mange år havde gjort sig notater om, hvad hun syntes, hun burde gøre noget ved for at leve sundere. Nu forventede hun, at jeg ville vejlede hende til et vægttab og motivere hende til at holde ved de sunde intentioner.

Overfokus på mad kan give vægtøgning
Hvad tænker du, om den 89-åriges dame situation? Hvorfor fortæller jeg dig denne historie?
Det gør jeg, i håb om at vi holder op med at bruge hele vores liv på at have dårlig samvittighed over vægt og sundhed. Det er i sig selv ødelæggende. Paradoksalt nok kan et overfokus på mad og vægt end med, at du støt og roligt tager på – udover den naturlige vægtøgning alle kroppe oplever (men som vi forsøger at modarbejde).

Hun er sund og rørig på trods af, at hun ikke længere laver maden fra bunden, selv om hun får søde sager hver dag, ikke lever af kål og aldrig har set skyggen af et ingefærshot. Men i de senere år, hvor hun har forsøgt at leve mere ”sundt,” er det blevet svære for hende at holde sig fra søde sager og at holde energi oppe i løbet af eftermiddagen og hun er meget utilfreds med sig selv, fordi hun ikke er i stand til at overholde de ”sundhedsaftaler”, hun laver med sig selv.

Ingen tvivl om at min 89-årige klient er begunstiget med gode gener. Det er dog slet ikke den fulde forklaring på, hvorfor hun i så høj en alder er så sund og stærk. Det meste af hendes liv havde hun heldigvis levet sundt ved at give sin krop det, den havde brug for fysisk og mentalt.

Nu resulterede hendes intention om at være sund, at hun ikke længere fik lyttet til sin krop. Hun var alt for optaget af at lytte til alle mulige råd om hvad, hvornår og hvordan, hun burde spise. Nu spiste hun ikke længere, når hun var sulten, fordi hun forsøgte kun at spise sine hovedmåltider. Det betød, at hun gik ned på energi midt på dagen og at hun følte sig stærkt tiltrukket af at spise søde sager i en mængde, som hun ikke tidligere havde gjort og som i sidste ende ikke var en nydelse. Det er formentlig også en af årsagerne til, at hun havde taget på – fraset at det altså også er naturligt for kroppen at tage på op igennem livet.

Jeg kunne på ingen måde anbefale hende at gå i gang med et vægttab. Det ville i den grad kunne få sundhedsmæssige konsekvenser og ikke mindst for en dame på 89 år – uagtet om vægten er høj eller lav Mit råd til hende og alle andre kvinder og mænd, der skælder sig selv ud og har kronisk dårlig samvittighed over, at de spiser for mange småkager og for lidt ingefær:

Spis mad du kan lide og spis intuitivt….

Lær din sult og mæthed at kende. Når du er sulten, så spis og spis mad du kan li´. Spis med nydelse og spis til du er behagelig mæt.

Resultatet af konsultationen var en meget lettet klient. Hun havde frygtet at skulle ændre fuldstændig på sin kost. Nu fandt hun ud af, at hun med god samvittighed kunne forsætte med at spise den mad, som hun kunne lide, og som var nemt for hende at tilberede. Hun var lettet over, at hun gerne måtte spise småkager til aftenkaffen eller/og et stykke kage til eftermiddagskaffen. Fremover med større sandsynlighed for, at hun rent faktisk nyder det fremfor at forsøge at udrydde det.

På ingen måde er det i øvrigt pinligt, at hun kom til mig. Jeg er så glad for, at jeg kunne hjælpe hende med at få sluttet fred med mad, vægt og sundhed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Podcasts & Artikler

Hvad er det der vægtneutral sundhed og intuitiv spisning, som alle går og snakker om? Det kan du blive klogere på i de mange podcasts og artikler, jeg har samlet til dig her.

Lyt til podcasts her

Læs artikler her

Måske har du set mig her:

Blogindlæg

1
HVAD ER PROBLEMET? AT VI ER BLEVET TYKKERE ELLER AT TYNDHED IDYALISERES?
Et gammelt strandfoto med tynde, danskere foran iskiosken fra 1970´erne,…
Læs mere »
1
89-årig rask og stærk kvinde skældte sig selv ud for ikke at være sund nok
Min hidtil ældste klient var en 89-årige flot og stærk…
Læs mere »
ib
Forandring kan ikke altid ses uden på, men i høj grad mærkes inden i
Forandring kan ikke altid ses uden på, men i høj…
Læs mere »

Læs flere indlæg