Drømmer du også om at få et naturligt forhold til mad?
Så er du kommet til den rette.

Mad og sundhed har altid fyldt meget i mit liv. På godt og ondt. Indtil midten af 20´erne kæmpede jeg en kamp med at holde vægten nede, som blev dømt for høj af lægen og sundhedsplejersken allerede i mine første skoleår. Herefter kæmpede jeg i uendelig mange år – uden overhovedet at være bevidst om det – med at holde en vægt, som var unaturlig lav for mig. Jeg var bestemt ikke ´for tynd`, men det var bare ikke min naturlige vægt, og det krævede urimelig fokus at holde vægten i skak.

Som diætist, kunne jeg jo ikke tillade, at vægten steg. Jeg var nemlig uddannet til, at vægten bare ville stige og stige, hvis jeg ikke holdt øje et skarpt øje med den og min kalorieindtagelse. Jeg var også uddannet til at slank (altså et BMI under 25!) var en forudsætning for at være sund.

Alt i alt har det givet mig en grundlæggende personlig forståelse og respekt for den kamp, frustration og ikke mindst skyld og skam, som jeg gennem mine 25 år som diætist har været vidne til, at mine klienter kæmper med – uanset hvad vægten er.

Fordi sundhed er meget mere end din vægt

Når jeg kigger ærligt på min livsstil dengang, levede jeg restriktivt. Det resulterede i, at jeg altid tog på, når vi holdt ferie. Når vi kom hjem, spiste jeg bevidst mindre for at tabe mig. I perioder kunne det være en tilbagevendende rutine flere gange om året. Jeg var sikker på, at hvis jeg ikke blev ved med at kontrollere min vægt, ville den bare stikke af.

Efter tusindvis af klientsamtaler med personlige kostplaner, tilbud om støttende kontrolvejninger og motivation, blev det også tydeligt for mig, at jeg grundlæggende ikke hjalp mine klienter til hverken varig sundhed eller større selvværd, så længe fokus var på vægten.

Det gav mig også en tiltagende dårlig mavefornemmelse at være formidler af. Om nogen var jeg jo klar over, hvad det såkaldte ”sunde, varige vægttab” ville kræve.

Efter solid sparring og uddannelse i udlandet af dygtige forskere, diætister og psykologer indså jeg heldigvis, at der er en helt anden vej til sundhed, velvære og selvrespekt.

“Flyt fokus fra vægttab til nydelse, velvære og selvomsorg og oplev friheden ved et naturligt forhold til mad”

Danmarks første vægneutrale diætist

Netop derfor arbejder jeg i dag, som den første vægtneutrale diætist i Danmark, med en international anerkendt specialuddannelse i intuitiv spisning, som jeg har taget hos den seriøse og internationale respekterede amerikansk diætist, Evelyn Tribole.

I intuitiv spisning er der fokus på at hjælpe folk til at spise i overensstemmelse med kroppens behov med fokus på nydelsen og glæden ved mad. Uden forbud eller restriktioner. Helt uden behov for kostplaner, ”sunde opskrifter” eller kontrolvejninger

Vægtneutral sundhed – Fordi sundhed ikke kan måles på din vægt

I september 2019 holdt jeg sammen med respekterede forskere, det først seminar i Danmark om vægtneutral sundhed. Du kan se en kort film om det her.

I dag underviser jeg selv diætister, sygeplejersker, læger m.m. i dette befriende og ikke-stigmatiserende sundhedsparadigme for endelig at kunne hjælpe de uendeligt mange mennesker i alle kropsstørrelser, der er fanget i en slankekursforstyrrelse med yoyo-vægt, høj grad af kropsutilfredshed og forstyrret spisning.

Som det første sygehus i Danmark, har Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg taget den vægtneutrale model til sig. Flere og flere kommuner henvender sig til mig i erkendelse af, at vægttab ikke er målet til fysisk og mentalt sundhed.

Sammen med tre andre dygtige sundhedsprofessionelle, har jeg skabt en platform for alle med interesse i at se sundhed og velvære på en ny måde – uden vægten i fokus.

“Madglæde er livsglæde – men hvor blev den af?”

Mit netværk

I erkendelse af hvor svært det er for mine klienter at arbejde sig ud af deres problematiske forhold til vægt i vores meget vægtfokuserede sundhedssystem, har jeg taget initiativ til den tværfaglige sammenslutning: Ligevægt. Ligevægt er en sammenslutning af klinikere og forskere fra alle faggrupper, som er parate til at gentænke opfattelsen af og omgangen med vægt i sundhedsvæsenet og i samfundet generelt.

Jeg er blevet inviteret med i en arbejdsgruppe i det uvildige ekspertråd: Vidensråd for Forebyggelse, hvor bl.a. Sundhedsstyrelsen er repræsenteret. Formålet er at diskutere, hvordan sundhedsvæsnet skal forholde sig til vægt og sundhed i fremtiden, set i lyset af at selv Sundhedsstyrelsen i dag er helt enige i, at slankekure ikke virker.

Samtidig har jeg stor erfaring og et godt netværk indenfor sportsernæring. Igennem fem år var jeg diætist på den Kongelige Ballet og Balletskolen i København og konsulent for Team Danmark. Privat er jeg gift med en tidligere konkurrencesvømmer. Det har ikke overraskende affødt at vores 3 børn, alle er eller har været elitesvømmere. Jeg har derfor både teoretisk og praktisk tilgang og erfaring i, hvad elitesportsudøveren og supermotionisten har brug for, for at kunne præstere mange timers hård træning.

Jeg er også inviteret med i en ERFA-gruppe inden for sport og spiseforstyrrelse under Askovhus (Rehabilitering og behandling af spiseforstyrrelse | Askovhus | København) og SULT-Akademiet (Forside | SULT-AKADEMIET (sultakademiet.dk)) sammen med respekterede forskere fra ind- og udland.

mine uddannelser

 • Klinisk diætist, autoriseret af Sundhedsstyrelsen
 • Et-årige uddannelse i acceptance and commitment (ACT), ACT-Danmark
 • Certificeret intuitive spisevejleder, diætist Evelyn Tribole, USA
 • Vægtneutral sundhed for diætister, diætist, phd Fiona Willer, Australien
 • Specialuddannelse i opsporing og behandling af spiseforstyrrelser (Anorexi, bulimi, tvangsoverspisning (BED, ortoreksi), Sundhedsstyrelsen
 • Certificeret coach fra Manning Inspire v. Sofia Manning
 • Gruppefacilitator v. Master coach Lykke Rix
 • Rygestop instruktør, Københavns Kommune
 • Motiverende samtale-teknik v. psykolog Torsten Sonne

I min første søgen efter, hvordan jeg kunne hjælpe mine klienter til sundhed og velvære uden fokus på kostplaner og kontrolvejninger har jeg også taget disse kurser:

 • Overspisningscoach v. Morten Elsøe
 • Madmentor v. Marie Steenberger

Det gik dog hurtigt op for mig, at det blot var en ny måde at love folk et vægttab på.

Hvis du undrer dig over, hvorfor jeg i dag ikke fokusere på vægten, selv hvis du har en høj vægt, så læs mere her

Eller læs om min bog her

Erfaring

Før jeg blev privatpraktiserende diætist, var jeg diætist på Frederiksberg og Bispebjerg Hospital. Jeg har bl.a. arbejdet på en endokrinologiske afdeling med ansvaret for et diabetesambulatorie og i en forskningsafdeling om hjerterehabiliteringen. Forskningsprojektet var målrettet en tværfaglig rehabilitering af hjertepatienter, hvor jeg både havde individuelle konsultationer med patienterne, men også havde den fornøjelse at lave mad med dem.

Hele vores arbejde i forskningsprojektet er beskrevet nærmere i bogen: Hjerterehabilitering (PDF) hvor det ernæringsfaglige indhold dog må betragtes som forældet i dag.

Jeg har mange års erfaring i undervisning og afholdelse af foredrag og workshops for såvel klienter som sundhedsprofessionelle. Jeg er fast underviser hos bl.a. Danske Fysioterapeuter. Igennem flere år var jeg foredragsholder i sportsernæring for Team Danmark og diætist på Den kongelige Ballet og Balletskolen i København.

I snart 25 år har jeg arbejdet professionelt med mad og sundhed både med individuel vejledning, gruppebehandlinger, undervisning og foredragsvirksomhed. De sidste 20 år i egen praksis.

Den evidensbaserede faglighed er et fast holdepunkt i mit daglige arbejde og det er en selvfølge, at jeg holder mig opdateret inden for mit felt.

Jeg håber at kunne inspirere og coache dig
til en livsstil, uden forbud og afsavn eller sort/hvid tænkning

Jeg elsker mad! Jeg spiser ikke mad, fordi det er sundt. Jeg spiser den mad, jeg kan li’, men jeg ville lyve, hvis jeg påstod, at jeg ikke spiser en del grønsager. Velsmagende grønsager stegt i olie, med en god dressing, i en stuvning …….. Gerne til en flæskesteg, til en bøf eller i wokken. Hos os er der også altid kulhydrater til maden: kartofler, ris, pasta, bulgur m.m. Ja, i dag er der ikke (længere) begrænsninger for, hvad jeg spiser.

Jeg håber at kunne inspirere og coache dig til en livsstil, uden forbud og afsavn eller sort/hvid tænkning. Men i stedet til en livsstil, hvor du finder frem til en god balance mellem mad og motion, som er realistisk i dit liv.

Det er alt afgørende for mig at få dig til at opleve, at det er muligt at spise almindelig mad og være sund og opleve den frihed, det er, ikke at være slave af sin mad, vægt og sundhed.

Jeg glemmer aldrig den kamp, jeg selv kæmpede og vil virkelig gerne hjælpe dig til, at du skal undgå at bruge lige så lang tid på at finde en god balance i dit liv.

Hvis du vil læse mere om min historie, så læs min blog her

Podcasts & Artikler

Hvad er det der vægtneutral sundhed og intuitiv spisning, som alle går og snakker om? Det kan du blive klogere på i de mange podcasts og artikler, jeg har samlet til dig her.

Lyt til podcasts her

Læs artikler her

Måske har du set mig her:

Blogindlæg

1
89-årig rask og stærk kvinde skældte sig selv ud for ikke at være sund nok
Min hidtil ældste klient var en 89-årige flot og stærk…
Læs mere »
ib
Forandring kan ikke altid ses uden på, men i høj grad mærkes inden i
Forandring kan ikke altid ses uden på, men i høj…
Læs mere »
krokus-blomster
Høj eller lav. Bred eller smal. Stadig lige smuk.
Når vi fokusere på helheden, opdager ingen små "skønhedsfejl". Næste…
Læs mere »

Læs flere indlæg