INTUITIV SPISNING OG VÆGTNEUTRAL SUNDHED

For fem år siden var jeg meget tæt at på at kaste håndklædet i ringen og lukke en ellers rentabel privatpraksis som diætist gennem 20 år.

Efter tusindvis af klientsamtaler, med fundament i den motiverende samtale, personlige kostplaner og tilbud om støttende kontrolvejninger, blev det tydeligt for mig, at jeg grundlæggende ikke hjalp mine klienter til varig sundhed, så længe jeg evaluerede mine klienter på vægten.

Derfor har jeg de senere år efteruddannet mig hos dygtige diætister og psykologer i USA, England og Australien, som allerede for mere end 20 år siden, erkendte det ikke bare nytteløse men også stigmatiserende i at evaluere den enkeltes sundhed ud fra vægten.

I dag arbejder jeg som den første vægtneutrale diætist med speciale i intuitiv spisning i Danmark og er en del af et stort internationalt netværk af forskere og klinikere, som alle arbejder ud fra et forskningsbaseret vægtneutralt sundhedsparadigme.

Vægtneutral sundhed bygger grundlæggende på at lære at samarbejde med sin krop og har fokus på tre hovedområder: intuitiv spisning, nydelsesfuld bevægelse og kropsrespekt med afsæt i omsorg for sig selv. Uden fokus på og uafhængig af vægttab. Det betyder ikke, at klienten ikke må tabe sig, men at vægttab ikke er mål for behandlingen. Endnu et vægttabsforsøg er ikke løsningen. Det er en væsentlig del af problemet

I alt for mange år har vægt haft en alt for afgørende rolle i vores forståelse for sundhed. Vægttab og kalorieunderskud accepteres stadig den dag i dag ukritisk som sundt, når man har en høj vægt. Helt uden for alvor at undersøge potentielle bivirkninger.

Et sundhedsfokus, jeg i dag ved, ikke giver mening og tilmed risikerer at medføre:

 • Dårligt selvværd
 • Overfokus på mad
 • Kropsutilfredshed
 • Vægtstigning
 • Overspisning
 • Spiseforstyrrelse
 • Øget risiko for angst og depression.

Med andre ord: forringet fysisk og mental sundhed.

I september 2019 holdt jeg det først seminar i Danmark om vægtneutral sundhed

To seriøse forskere i vægt og sundhed og en af mine tidligere klienter fortæller i en lille film her, hvorfor det ikke nytter noget, at vi fokuserer på vægttab, hvis det er sundhed, vi gerne vil opnå.

I tæt samarbejde med respekterede forskere uddanner jeg i dag selv læger, diætister, sygeplejersker m.m. i denne nye befriende og frem for alt ikke-stigmatiserende måde at arbejde med sundhed på

Det siger mine kunder

”Du er den første behandler, der har sagt, at min sundhed ikke behøver at handle om, at jeg skal tabe mig. Nu får jeg helt lyst til igen at leve sundere. Jeg havde næsten opgivet, fordi jeg altid tager på igen.”

Niels, 70 år, type 2-diabetespatient gennem flere år

”Det var mig selv som 12-årig, der bad mine forældre om at få hjælp til at tabe mig, fordi jeg blev mobbet. De ville jo gerne hjælpe mig, så vi startede hos Vægtkonsulenterne. Desværre kan jeg i dag se, at det, at mine forældre bakkede op om, at jeg gerne ville tabe mig, blev en bekræftelse på, at min krop var forkert. Men lige meget hvad jeg forsøgte, tabte jeg mig sjældent mere end få kilo. Jeg kom bare til at hade min krop mere og mere.”

Lone, 33 år.
Efter gentagne små og enkelte store vægttab, har det nu udviklet sig til tvangsoverspisning.

”Jeg er vågnet hver morgen i hele mit liv og har tænkt: I dag skal jeg tabe mig. Det er ligesom en slags vuggegave, da der har været fokus på min vægt, siden jeg var et år gammel, hvor min mor fik at vide, at hun ikke skulle give mig så meget sødmælk. Jeg kan sådan set godt tabe mig. Jeg har nok tabt mig 25 kilo mindst tre gange, men jeg er ganske enkelt nødt til at sulte mig selv. Sidste år tabte jeg ”kun” 10 kilo, og pludselig var det bare, som om min krop skreg på at få mad.”

Karen, 51 år

”Da du sagde, at det ikke skulle handle om min vægt, tænkte jeg faktisk, at du ikke var rigtig klog. Nu har jeg opdaget, at hvis jeg nogensinde skal have succes med at tabe mig, er jeg nødt til at starte med at behandle min krop ordentligt her og nu.”

Lone, 53 år, havde prøvet alt fra ugebladsslankekure til U-turns og livsstilsomlægning, kun med endnu mere madkaos som resultat.

”Da jeg fortalte min mand, om min første konsultation med dig, sagde min mand, at nu havde jeg da virkelig købt katten i sækken. Nu kan han alligevel godt begynde at se en mening med det.”

Hanne, 62 år, type-2 diabetes gennem mange år

”Jeg har opdaget, at jeg har været på kur hele mit liv, selv når jeg troede, jeg ikke var på kur.”

Anders, 35 år

”Det er en befrielse for første gang ikke at skælde ud på mig selv. Jeg plejer at kigge på mig selv og tænke: ”Nu må du tage dig sammen. Nu må du gøre noget ved det”. Jeg har ”haft en samtale med min krop” og sagt undskyld for, at jeg har behandlet den så dårligt. Jeg har også opdaget, at jeg tænker mindre dårligt om andre. Jeg er blevet bevidst om, at de nok også kæmper.”

Irene, 50 år, da hun indså, hvad hun havde udsat sin krop for i alle de år, hun havde forsøgt at kontrollere vægten

DIÆTISTEN DER HOLDT OP MED AT TRO PÅ VÆGTTAB

Der er masser af diætister, kostvejleder, psykologer og coaches derude, som lover dig, at netop de har opskriften på det sunde, varige vægttab, det selvkærlige vægttab m.m., samtidig med at de lover dig, at du slipper af med din sukkertrang og følelsesmæssige spisninger og får energien og overskuddet tilbage.

Det troede jeg også på en gang. I dag ved jeg, at det fysiologisk og biologisk set er umuligt at love alt dette samtidig med et målrettet vægttab – så det tilbyder jeg ikke længere!

Inger Bols,
Vægtneutral klinisk diætist med speciale i intuitiv spisning
Fordi sundhed og velvære er meget mere end din vægt

Hvad kan du forvente at få ud af dit arbejde, når jeg ikke kan garantere dig det store vægttab, du helt sikkert drømmer om?

Her er, hvad vi ved fra den videnskabelige litteratur.

Måske er noget af det også vigtigt for dig.

 • Større påskønnelse af din egen krop og kropstilfredshed
 • Betingelsesløst selvværd og optimisme (fordi det netop ikke er hægtet på vægten)
 • Psykologisk modstandskraft bl.a. mod angst og depression
 • Stabilisering af vægten i kontrast til yoyovægt
 • Forbedret fysiologisk sundhed (blodtryk, kolesteroltal, blodsukker)
 • Sundere spiseadfærd uden overspisning
 • Større motivation til at være aktiv, fordi det handler om velvære og ikke om at se ud eller slippe af med dårlig samvittighed
 • Større livskvalitet

Mest af alt siger mine klienter bare, at det har givet dem frihed!

LIGEVÆGT

I erkendelse af hvor svært det er for mine klienter at arbejde sig ud af deres problematiske forhold til vægt i vores meget vægtfokuserede sundhedssystem, tog jeg initiativ til at starte den tværfaglige sammenslutning:  Ligevægt.

Ligevægt blev stiftet på den internationale slankefri dag 6. maj 2020.

Vægt har med hele menneskelivet at gøre, men undersøgelsen af vægt har været domineret af det medicinske perspektiv og forestillingen om, at vægttab for tykke mennesker er en forudsætning for sundhed.

Formålet med sammenslutningen Ligevægt er derfor at samle forskere og klinikere fra forskellige fagområder, som er parate til at gentænke opfattelsen af og omgangen med vægt i sundhedsvæsenet og i samfundet generelt.

Vores invitation til en fælles gentænkning skal ses i lyset af nedenstående videnskabeligt veldokumenterede fakta:

 • Kropsvægten bliver i høj grad bestemt tidligt i livet.
 • Livsstilsbaserede vægttabsprogrammer medfører kun sjældent varigt vægttab.
 • Deltagelse i vægttabsprogrammer mindsker ikke forekomsten af hjertekarsygdomme.
 • Vægtfokus kan påvirke kropsbilledet negativt med en række sundhedsrisici til følge.
 • Tykfobi og vægtstigmatisering er ødelæggende for det fysiske, psykiske og sociale helbred.

På hjemmesiden kan du finde en nærmere videnskabelig redegørelse for ovenstående, formentlig overraskende fakta samt flere artikler og podcast.

Vægtneutral sundhed:

I alt for mange år har vægt haft en alt for afgørende rolle i sundhedsdebatten, hvilket har medført, at mennesker i store kroppe er blevet udskammet, stigmatiseret og diskrimineret på baggrund af deres vægt. Evidensen er dog tydelig, og den viser, at et individs sundhedstilstandikke alene afhænger af tallet på vægten, og at det derfor er fuldt ud muligt at hjælpe mennesker til at opnå øget sundhed igennem en ændring af deres sundhedsadfærd – uafhængig af ændringer i vægten.

På siden kan du:

 • Finde information om den vægtneutrale tilgang til sundhed, herunder de sundhedsgavnlige effekter og de primære argumenter for at gå i en vægtneutral retning
 • Finde en liste over de sundhedsprofessionelle i Danmark, der på nuværende tidspunkt lever op til retningslinjerne for vægtneutrale behandlere
 • Blive en del af en netværksgruppe for sundhedsprofessionelle, hvor det er muligt at dele viden, erfaringer og udfordringer i forhold til brugen af den vægtneutrale tilgang til sundhed i praksis
 • Finde ressourcer, herunder studier, bøger, podcasts osv. til din videre udforskning af den vægtneutrale tilgang til sundhed.

9

Podcasts & Artikler

Hvad er det der vægtneutral sundhed og intuitiv spisning, som alle går og snakker om? Det kan du blive klogere på i de mange podcasts og artikler, jeg har samlet til dig her.

Lyt til podcasts her

Læs artikler her

Måske har du set mig her:

Blogindlæg

1
HVAD ER PROBLEMET? AT VI ER BLEVET TYKKERE ELLER AT TYNDHED IDYALISERES?
Et gammelt strandfoto med tynde, danskere foran iskiosken fra 1970´erne,…
Læs mere »
1
89-årig rask og stærk kvinde skældte sig selv ud for ikke at være sund nok
Min hidtil ældste klient var en 89-årige flot og stærk…
Læs mere »
ib
Forandring kan ikke altid ses uden på, men i høj grad mærkes inden i
Forandring kan ikke altid ses uden på, men i høj…
Læs mere »

Læs flere indlæg