Sportsdiætist –
TOP-PERFORMANCE FOR ATLETER

FOR LIDT MAD OG DEN FORKERTE MAD GØR SPORTSFOLK SYGE

Det kræver et stort energiindtag at dyrke sport mange timer om ugen.
Får du som idrætsudøver ikke spist nok – eller det rigtige, risikerer du at få både fysiske og mentalt skader.

Fænomenet er kendt som REM-S – Relativ Energi Mangel i sport

SPORTSERNÆRING

Hvis du træner meget, og din mad ikke er fyldestgørende, sender din krop dig forskellige signaler om, at der er noget galt.
Du har måske oplevet en eller flere af følgende symptomer på begyndende REM-S, eller du vil forebygge, at det sker:

 • Du har ikke længere fremgang i dine resultater, selvom du passer din træning eller endda intensiverer din træning
 • Du mangler energi til at gennemføre din træning – går måske ligefrem “sukkerkold”
 • Du har stor trang til søde sager
 • Du bliver nemt småsyg med f.eks. influenza, forkølelse eller infektioner
 • Du er ofte øm efter træning
 • Du kan ikke opbygge den nødvendige muskelmasse, selvom du træner hårdt og har fokus på at indtage proteinholdig mad beregnet til sportsfolk.
 • Du er ikke så glad, som du plejer at være, eller dit humør svinger meget
 • Du har svært ved at koncentrere dig
 • Du føler dig tit træt og udmattet
 • Du har udtalte og hæmmende mavesmerter, men diverse undersøgelser kan ikke finde nogen årsag hertil
 • Er du kvinde; Din menstruation kan blive uregelmæssig (kommer sjældent eller kommer alt for tit). Tager du p-piller, opdager du desværre ikke denne uregelmæssighed, som ellers kan være et meget vigtigt signal fra kroppen, om den er i balance.

Relativ energi mangel i Sport – REM-S

Selvom det grundlæggende problem basalt set er for lidt mad, er der langt fra altid tale om, at du vil opleve et stort vægttab. Det skyldes, at kroppen via metaboliske og hormonelle processor sparer på kalorieforbruget. Denne problemstilling er i dag videnskabeligt beskrevet som Relativ Energi Mangel i Sport (REM-S)

I dag ved vi rigtig meget om konsekvensen af mangelfuld spisning hos atleter, som hormonelt påvirker kroppen både fysisk og mentalt.

Sportsfolk, der bliver ramt af REM-S, er ofte selv uvidende om deres situation. Er du ikke topatlet, men “bare” supermotionist, kan du også risikere at havne i REM-S. Du vil opleve de samme symptomer.

Velmente vægttabsforsøg eller et ønske om at spise sundt, kan nemt udløse REM-S, hvis du samtidig træner mange timer om ugen. Uanset om du er tyk eller tynd!

Lasse Lykke Nielsen, tidligere landsholdssvømmer:

Mere mad, mere energi, mere glad – og en medalje!

”Nu har jeg fået et mere afslappet forhold til, hvad jeg spiser, samtidig med at jeg har fået meget mere energi. Hele min hverdag er blevet meget bedre, fordi jeg ikke skal tænke på mad hele tiden, og fordi jeg ikke længere er sulten”, fortæller Lasse.

”Allerede en uge efter jeg var begyndt hos Inger Bols, kunne jeg mærke forskel. Hun er en af grundene til, at jeg fik min bronzemedalje i 50 meter fri, selv om jeg ”kun” lå i top-10, da vi mødtes første gang”.

Læs hele Lasses historie

lasse-billede

HVAD KAN DU FORVENTE AF MIG SOM DIN SPORTSDIÆTIST?

Mit arbejde med dig som atlet, bygger på en solid teoretisk og praktisk erfaring, som jeg har opbygget over flere år gennem mit arbejde på Den Kongelige Ballet, som konsulent for Team Danmark og som mor til 3, der alle er eller har været elitesvømmere.

Den rette sammensætning af din mad er en forudsætning for at kunne gennemføre mange timers træning, yde det optimale til konkurrencer og kunne blive ved samtidig med, at det faktisk også er sjovt – og uden at ødelægge kroppen.

Men en grundig analyse af din nuværende sportsernæring-/væskestrategi (eller mangel på samme), sammenholdt med din træningsplan og problemstilling, finder jeg frem til netop de faktorer, du har brug for at have fokus på, så du bygger din krop stærkere, hurtigere og med udholden.

”Inger Bols har været tilknyttet Den Kongelige Ballet siden 2012 som fast sportsdiætist. Inger sikrer, at alle ballettens dansere har den nyeste viden om sportsernæring for eliteudøvere, ligesom hun hjælper de dansere, der har brug for kostvejledning eller lignende. Den rette sportsernæring har stor betydning for danserne i Den Kongelige Ballet, og vi er meget tilfredse med, at den opgave ligger hos Inger Bols, som med sit engagement og professionalisme udgør et vigtigt led i udviklingen af danserne”.

Den Kongelige Ballet, Marianne Bennetzen, administrationschef

Hvad handler professionel sportsernæring om?

 • AT OPTIMERE DIT ENERGIINDTAG
 • AT SIKRE DEN RETTE MÆNGDE KULDHYDRATER, PROTEIN OG FEDT PÅ DE RIGTIGTE TIDSPUNKTER I FORHOLD TIL TRÆNINGEN
 • AT DU FÅR EN OPTIMAL FORDELING AF MÅLTIDER I FORHOLD TIL TRÆNING OG DIN DAGLIGDAG I ØVRIGT
 • AT SIKRE NEMME GO-TO MELLEM-OG RESTITUTIONSMÅLTIDER
 • AT SIKRE, AT DU FÅR STYR PÅ DIN VÆSKESTRATEGI
 • AT DU HAR EN PLAN FOR HVOR MEGET MAD OG DRIKKE OP TIL OG UNDER KONKURRENCE ELLER TRÆNINGSLEJR
 • AT SIKRE DIT BEHOV FOR VITAMINER OG MINERALER

Herved sikre vi, at du ikke ender i Relativ Energi Mangel i Sport – eller vi får dig tilbage på sporet, hvis du som rigtig, rigtig mange andre atleter eller super-motionister uvidende er havnet i REM-S.

For at få så præcist et billede af dit aktivitetsniveau som muligt, skal du før samtalen udfylde en aktivitetsregistrering over en typisk uge.

Skema til aktivitetsregistrering kan du finde her.

Carl Abildtrup, Tidligere elitefodboldspiller:

Jeg er så ekstremt taknemmelig for den hjælp, Inger har givet mig.

Som 16-årig var jeg elitefodboldspiller. Jeg trænede op til 8 gange om ugen, og der var stor fokus på kost og sundhed i mit miljø. Jeg fik at vide, at jeg skulle spise sundt – jo sundere jo bedre.

Jeg begyndte at træne markant ekstra og spise så sindssygt sundt, da jeg troede, at det ville forbedre min performance. Men det gjorde det ikke. Jeg kom ind i en virkelig sort og ond cirkel, hvor det hele handlede om træning og diæter.

Læs hele Carls historie

carl

REM-S – NÅR DIN SPORTSERNÆRING IKKE ER PÅ PLADS

Du kan læse mere om REM-S i artiklen her fra Team Copenhagen, som har interviewet mig og to triatleter, om hvad der sker, når du som atlet eller supermotionist ikke får mad nok.

Du kan også læse mere om REM-S på Team Danmarks hjemmeside her hvor mine samarbejdspartnere har skrevet nærmere om dette emne, som der desværre er alt for lidt viden om i træningsmiljøet.

Det siger mine kunder

Jeg lever ikke længere i et regime af sult og overspisning.

Jeg har fået bevist, at jeg ikke skal være bange for kulhydrater.

Min vægt er stabiliseret.

Mit energiniveau er stabilt hen over dagen.

Jeg er begyndt at kunne træde flere watt.

Min performance på cyklen følger en opadgående kurve.

Tak for hjælpen med at bringe mig hertil.

PS. Min vægt er fortsat uændret, men igen i weekenden satte jeg PR for, hvor mange watt jeg kan træde.

Frank, 52 år – entusiastisk cykelrytter, som i et forsøg på at komme i bedre cykelform og tage sin sundhed seriøst har forsøgt at tabe sig og undgået kulhydrater med det resultat, at han var lige ved ”at falde af cyklen” i energiunderskud og mangel på restitution

Frontrunner

Inger Bols har haft besøg af Julie Rivold fra den populære podcast for løbere: Frontrunner.

Lad dig ikke skræmme væk af det med sporten. Jeg taler generelt om, hvad der sker i kroppen, når vi spiser for lidt. En krop der ikke får kalorier nok er lige presset uanset om det skyldes mange træningstimer eller kalorieunderskud, fordi du gerne vil tabe dig. Det gælder også selvom du er tyk.

inger-bols-podcast

I denne udsendelse kan du høre sportsdiætist Inger Bols gøre os alle sammen klogere på hvad REM-S (Relativ Energimangel i Sport) er og hvordan du kan spotte symptomer på at du ikke får nok at spise…

Lyt til podcasts her

Podcasts & Artikler

Hvad er det der vægtneutral sundhed og intuitiv spisning, som alle går og snakker om? Det kan du blive klogere på i de mange podcasts og artikler, jeg har samlet til dig her.

Lyt til podcasts her

Læs artikler her

Måske har du set mig her:

Blogindlæg

1
HVAD ER PROBLEMET? AT VI ER BLEVET TYKKERE ELLER AT TYNDHED IDYALISERES?
Et gammelt strandfoto med tynde, danskere foran iskiosken fra 1970´erne,…
Læs mere »
1
89-årig rask og stærk kvinde skældte sig selv ud for ikke at være sund nok
Min hidtil ældste klient var en 89-årige flot og stærk…
Læs mere »
ib
Forandring kan ikke altid ses uden på, men i høj grad mærkes inden i
Forandring kan ikke altid ses uden på, men i høj…
Læs mere »

Læs flere indlæg