BEHANDLING AF OVERSPISNING – TVANGSOVERSPISNING – BINGE EATING DISORDER (BED)

HAR DU EN FØLELSE AF,
AT MADEN TAGER MAGTEN FRA DIG?

Når du først går i gang med at spise, kan du ikke stoppe. Du spiser, selvom du ikke er sulten. Mad hjælper dig til at dulme dine følelser og får dig til at slappe af. Mad er noget, du bruger skiftevis for at belønne og straffe dig selv.

Du ender med at spise, til du får det fysisk ubehageligt. Du har svært ved at slappe af, når du skal spise sammen med andre. Du har måske svært ved at forholde dig til, hvad du skal spise. Du spiser i smug og skammer dig. Mad er på samme tid din bedste ven og din største fjende.

Så er det sandsynligt, at du har en spiseforstyrrelse, som kun få kender: Tvangsoverspisning (Binge eating disorder/BED).

Overspisninger er episoder af ”kontroltab”, som alle med en tvangsoverspisnings-spiseforstyrrelse oplever i højere eller mindre grad.

Overspisninger er forbundet med stor skam. Derfor har du sandsynligvis gået helt alene med dine overspisninger i mange, mange år og troet, at det var dig, der ikke kunne styre dig. Dig der var svag.

Du ikke er svag.
Du har ikke haft en chance mod din spiseforstyrrelse!
Du er oppe imod stærke biologiske kræfter i din krop, såvel fysisk som mentalt.

Slankekure, kontrolvejninger og kostplaner giver ingen mening. Det forværrer kun problemstillingen. Fokus på vægttab og dommen fra vægten er ødelæggende for evne til at komme i kontakt med, hvad kroppen egentlig har brug for. Hvad kroppen i virkeligheden prøver at sige til dig, at den har brug for, såvel fysisk som mentalt.

Men du KAN vinde kampen over din spiseforstyrrelse, hvis du lærer at samarbejde med din krop. Du kan heldigvis genfinde kontakten til din krop, så du kan lære at samarbejde med den igen.

Det er netop det arbejde, jeg vil hjælpe og støtte dig i!

Mette Bøgekjær Levysohm, 37år; Tidligere tvangsoverspiser (BED) om sit nye liv efter hjælp af diætist Inger Bols

Inger fik mig til at forstå, at det ikke handlede om vægt, men om at få det godt og have et naturligt forhold til mad. På et tidspunkt overvejede jeg at få lavet en fedmeoperation. Det fik Inger heldigvis talt mig fra. Den ville jo heller ikke have løst de psykiske udfordringer, der var grunden til, at jeg spiste, så det er jeg hende evigt taknemmelig for”, fortæller Mette

inger-mette

UNDERSPISNING GIVER OVERSPISNING

Mette spiste skiftevis for lidt og for restriktivt i håb om at tabe sig, afløst af uundgåelige overspisninger.

”Det tog noget tid, før jeg fik knækket koden. Jeg kunne simpelthen ikke holde ud at håndtere maden. Men det lærte jeg lige så stille. Det er netop det, der har gjort den store forskel ved at gå hos Inger. Hun så mig virkelig, hvor jeg var, og hjalp mig derfra”, siger Mette.

I dag undrer Mette sig, når veninderne taler om slankekure, som i hendes verden er en fuldstændig misforståelse af, hvad det hele handler om.

Min vægt har nu ligget stabilt siden 2012, og det er, fordi jeg har fået et naturligt forhold til mad. Jeg sørger for, at jeg får nok at spise hele tiden. For jeg ved, at det netop er, hvis jeg sulter mig selv, at jeg får behov for at overspise. Det er ikke længere alt eller intet, som det var før.”

Der er i dag solid evidens for, at der netop ikke skal være fokus på et vægttab ved behandling for tvangsoverspisning (Binge Eating Disorder). Uanset din vægt og et ønske om et vægttab, er det afgørende, at du arbejder med at spise alt slags mad. Så længe din fokus er på et vægttab, bliver det umuligt for dig at tillade dig selv at mærke, hvad din krop har brug for, såvel fysisk som mentalt.

At det er en stor udfordring, udtrykker en af mine klienter sådan her:

”I starten var det som at springe ud fra en klippetop uden faldskærm på. Efter et par sessioner kunne jeg begynde at mærke, at jeg havde faldskærm på, men den var ikke foldet ud endnu. Nu svæver jeg med fuld støttende faldskærm og føler mig helt tryg. For første gang i mit liv har jeg en oplevelse af frihed. For første gang i mit liv, forstår jeg, hvad der er gået galt. Først nu forstår jeg, hvad der er årsagen til mine overspisninger. Først nu forstår jeg, hvorfor jeg har taget på.”

Jane, 54 år

Til sammen giver det plads til at leve det liv, de gerne vil. Et liv uden skyld og skam. Et liv med selvrespekt og selvomsorg. Et liv hvor de holder af sig selv og står ved sig selv!

Det er netop det, der i sidste ende resulterer i, at de er sunde. Uanset hvad vægten er.

Fundamentet i mit arbejde med at hjælpe dig af med dine overspisninger er min baggrund som diætist med speciale i spiseforstyrrelse, kombineret med min uddannelse som coach.

Herudover er jeg som den første diætist i Danmark certificeret i at arbejde med intuitiv spisning.

Intuitiv spisning er en international anerkendt evidens baseret model, som to dygtige amerikanske diætister har grundlagt. Intuitiv spisning gør op med den traditionelle diætisttilgang med kostplaner, kontrolvejninger og fokus på vægttab. Intuitiv spisning er derfor et naturligt afsæt for behandlingen.

Hvis du er ramt af tvangsoverspisning/ binge eating disorder er der hjælp af hente. Du har bl.a. brug for at arbejde med, at slutte fred med din mad og din vægt.

Det er en kendt udfordring for mange af mine klienter, som her og nu har meget svært ved at se ud over det brændende ønske, de har om et vægttab.

I behandlingen udtrykte en klient det, efter jeg havde beskrevet, hvordan jeg ville anbefale ham, at vi arbejdede med hans spiseforstyrrelse:

”Når jeg har tabt mig, vil jeg virkelig gerne spise på den måde, du beskriver for mig, men nu er jeg altså rigtig motiveret for at tabe mig hurtigt i en kort periode”.
Han kom aldrig videre!

Det siger mine kunder

“Jeg har aldrig før lyttet til min krop, som jeg gør nu. Det føles meget rarere end at skulle kontrollere den. Før troede jeg, at jeg var nødt til at holde regnskab med min mad og min motion for at styre vægten. Det endte bare med, at jeg skiftevis spiste for lidt og for meget. Men jeg har opdaget, at det alligevel slet ikke er mig, der bestemmer, om jeg tager på eller taber mig. Det er noget, min krop lader ske.

Nu spiser jeg meget mere mad, og det er faktisk, som om min krop har indstillet sig på at få mere mad. Jeg har mere energi og kan adskille trangen til mad af sult fra trangen til at overspise, hvis jeg er psykisk nedkørt. Så er det ikke helt så svært som før at stå imod overspisningen.”

Liv, 17 år, BED gennem tre år og har haft et overskyggende håb om at tabe sig. Har tidligere været i behandlingsforløb, hvor psykologen mente, at det var hensigtsmæssigt, at hun tabte sig. Det resulterede i endnu mere dårlig samvittighed og kaotisk spisning

“Jeg er stadig fuldstændig overrasket og befriet over, hvor uproblematisk min spisning er. Efter at jeg i årevis har set mig selv som overspiser og gået til psykolog for at få hjælp til det, er jeg i dag slet ikke i tvivl om, at det for mig har handlet om sult og ikke en spiseforstyrrelse. Jeg ville stadig ønske, jeg kunne tabe mig, men jeg anerkender, at jeg er nødt til at give min krop den mad, den har brug for.

Nu har jeg ikke længere stor trang til søde sager, og jeg er bevidst om min sult og spiser mere mad. Jeg er også bevidst om naturlige følelsesmæssige reaktioner på f.eks. træthed, hvor jeg spiser én is, og i virkeligheden skulle jeg måske bare været gået i seng. Men det er o.k. Jeg spiser jo ikke længere seks is, fordi jeg har fået nok mad i løbet af dagen.”

Linda, 58 år Linda henvendte sig på et tidspunkt i livet, hvor hun var begyndt at isolere sig socialt, humøret var dalende, og hendes egenomsorg var ringe.

“Lige pludselig begyndte mad at fylde mindre og mindre, og jeg var bare mæt og glad uden at tage på. Jeg oplevede, at jeg kunne rejse på alle mine forretningsrejser uden at være ængstelig over mad, og hvad der ville blive serveret. Det var den bedste og dejligste følelse at slutte fred med min krop og hjerne.

Inger var en utrolig dygtig vejleder og støtte i den periode, hvor jeg gik hos hende. Jeg tænker tit på, hvor glad jeg er for at jeg besluttede mig at slutte fred med maden – men allermest tænker jeg, at jeg havde ikke kunne gøre det uden Ingers hjælp.”

Mette Parving, Tidligere tvangsoverspiser gennem 20 år

Podcasts & Artikler

Hvad er det der vægtneutral sundhed og intuitiv spisning, som alle går og snakker om? Det kan du blive klogere på i de mange podcasts og artikler, jeg har samlet til dig her.

Lyt til podcasts her

Læs artikler her

Måske har du set mig her:

Blogindlæg

Hvornår svigter vi det tykke barn?
Professor Bente Klarlund beretter i Politikens Lørdagsliv den 17. februar,…
Læs mere »
1
HVAD ER PROBLEMET? AT VI ER BLEVET TYKKERE ELLER AT TYNDHED IDYALISERES?
Et gammelt strandfoto med tynde, danskere foran iskiosken fra 1970´erne,…
Læs mere »
1
89-årig rask og stærk kvinde skældte sig selv ud for ikke at være sund nok
Min hidtil ældste klient var en 89-årige flot og stærk…
Læs mere »

Læs flere indlæg