Fuldkorn er ikke altid guldkorn

Fuldkorn er god gymnastik for tarmen, giver en god mæthed og indeholder mange vitaminer, mineraler og øvrige sundhedsfremmende stoffer, som har betydning for forebyggelse af livsstilssygdomme. De fleste af os har gavn af at vælge fuldkorn til. Er du meget aktiv sportsudøver, skal du dog være opmærksom på, at du i lige så høj grad kan have brug for at vælge fuldkorn fra.

fastalavnsboller

Hvis du som meget aktiv sportsudøver spiser for meget fuldkorn, kan det være svært for dig at dække dit nødvendige energibehov. Det gælder især de kulhydrater, du indtager kort tid før træning, under træning og lige efter træning. Her har kroppen mest brug for lyse kulhydrater, som hurtigt fordøjes og dermed kan komme kroppen til gode som energi, både til musklerne men også til den restitution, som er en forudsætning for, at du er klar til næste træning.
Spis godt med fuldkorn til de måltider, hvor der er mindst 3 timer til næste træning. Det vil for de fleste sportsaktive være til morgenmaden og frokosten. Du kommer rigtig langt i fuldkornsregnskabet med havregryn, rugbrød og fuldkornsboller i løbet af dagen. Så er der såmænd god plads til hvide ris eller almindelig pasta til aftensmaden efter en lang og sen træning, hvor det for nogen kan knibe med appetitten.
I en kulhydratforskrækket tid vil jeg gerne slå et slag for det daglige brød med opskriften på disse saftige fuldkornsboller, som du selv nemt kan bage!

Til 30 saftige fuldkornsboller

  • 200 gram fuldkornskerner/kornflager(f.eks. havregryn, rugflager, knækkede eller hele hvedekerner)
  • 100 gram øvrige kerner (f.eks. hel boghvede, hørfrø, solsikke)
  • Kernerne overhældes med 750 ml kogende vand. Lad kerner/flager stå i blød med låg på indtil vandet er opsuget af kernerne (ca. 3 timer)
  • 2 dl surmælksprodukt røres ned i de udblødte kerner, så det bliver en tyk grød. Brug f.eks. A38, yoghurt naturel eller kærnemælk
  • Rør 10 gram gær ud i den lunkne grød samt 10 gram groft salt
  • Herefter skal der æltes! Brug ca. 350 gram fuldkornsmel og ca. 350 gram almindelig hvedemel. Kan du lide endnu grovere og mere kompakte bolle, kan du sagtens bruge 500 gram fuldkornsmel og bare 200 gram hvedemel
  • Hemmeligheden i godt brød ligger i æltningen. Har du en køkkenmaskine, er det en stor hjælp. Ellers smøger du ærmerne op og får dagens første motion. Der skal æltes i mindst 10 minutter
  • Lad dejen hæve tildækket med fugtigt klæde enten 2-3 timer ved stuetemperatur eller koldt natten over. Bages ca. 25 minutter ved 200 grader

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Podcasts & Artikler

Hvad er det der vægtneutral sundhed og intuitiv spisning, som alle går og snakker om? Det kan du blive klogere på i de mange podcasts og artikler, jeg har samlet til dig her.

Lyt til podcasts her

Læs artikler her

Måske har du set mig her:

Blogindlæg

Hvornår svigter vi det tykke barn?
Professor Bente Klarlund beretter i Politikens Lørdagsliv den 17. februar,…
Læs mere »
1
HVAD ER PROBLEMET? AT VI ER BLEVET TYKKERE ELLER AT TYNDHED IDYALISERES?
Et gammelt strandfoto med tynde, danskere foran iskiosken fra 1970´erne,…
Læs mere »
1
89-årig rask og stærk kvinde skældte sig selv ud for ikke at være sund nok
Min hidtil ældste klient var en 89-årige flot og stærk…
Læs mere »

Læs flere indlæg